10 fascinerande fakta om kaniner

Kaniner är fascinerande djur. Eftersom du är här är jag beredd att slå vad om att du också tycker det. Nedan har jag sammanställt mina favoritfakta om kaniner på ett bekvämt ställe. Ta fram den här listan nästa gång du vill imponera på dina vänner och din familj. Eller använd den bara som ett bra sätt att lära dig mer om våra bedårande följeslagare.

  1. Husdjurskaniner må finnas i domesticerade färger och raser, men deras perspektiv på världen är fortfarande så nära det som deras vilda släktingar har. Eftersom de är en bytesart handlar livet bara om överlevnad och de är i ett konstant beredskapstillstånd. Detta förklarar varför många kaniner inte tycker om att bli upplockade och kan komma att nafsa om du försöker – dina händer är inte alltför olik en rovfågel som störtar ner för att fånga dem.
  2. Kaniner är förbjudna på vissa färjor. Legenden säger att kaniner som transporterades som mat tuggade igenom skrovet på ett 1600-talsskepp, vilket ledde till att många sjömän dog. Än idag får du inte ta med dig din kanin om du vill korsa kanalen med Brittany Ferries. (Inte för att du skulle vilja göra det eftersom kaniner tycker att det är extremt stressigt att resa, även på korta bilresor).
  3. De flesta problem med förvuxna tänder går att förebygga. Många ägare ser det som en del av att ge en kanin ett hem att göra flera besök hos veterinären för att deras kanin har utvecklat en tand eller ett tillhörande munproblem, som till exempel abscesser. Men de allra flesta tandproblem hos kaniner kan förebyggas helt enkelt genom att ge dem rätt kost. Kaniner behöver ett konstant utbud av hö eller färskt gräs att gnaga på – faktiskt bör 90 procent av deras dagliga kost bestå av sådant. Ett oändligt utbud av hö och gräs är viktigt för att kaninerna ska kunna bibehålla sin matsmältning och tandhälsa. Observera: Nyklippt gräs är giftigt för kaniner och bör därför inte ges till dem.
  4. Kaniner ”binkar” när de är glada. Du vet att en kanin binkar eftersom det glada hoppet i luften, vridningen av kroppen och sparken med fötterna omisskännligt ser ut som ren glädje.
  5. Unga kaniner som inte har tillräckligt med utrymme att springa omkring löper större risk att bryta ben, enligt studier. Detta beror på att de inte får rätt möjligheter att bygga upp sina kroppar ordentligt.
  6. Kaniner har nästan 360 graders syn men föds med slutna ögon.
  7. När kaniner tar tag i sina öron och för ner dem över ansiktet för att tvätta dem, ser du officiellt ett av de gulligaste djurbeteendena som finns. (Blue Cross kan inte styrka detta påstående med vetenskapliga fakta, men vi utmanar dig att se en kanin göra detta och inte hålla med…!).
  8. Bugs Bunny har mycket att stå till svars för. Rotfrukter är inte en naturlig del av en kanins kost, och morötter innehåller mycket socker och bör därför endast utfodras då och då och i små mängder.
  9. Babykaniner kallas för ”kittens” på engelska.
  10. En ensam kanin är en ensam kanin. Kaniner är sociala varelser och trivs bäst i sällskap med sina egna artfränder. Den bästa kombinationen är en kastrerad hane och en kastrerad hona. De kan bli extremt ledsna och deprimerade om de hålls ensamma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *