Avel med kanin – Generella tips och dräktighetstid

Vill man avla på sina kaniner måste man först se till att ha köpare på ungarna. Det är inte säkert Djuraffären tar emot dem.

Små raser blir könsmogna redan vid 4 månaders ålder och senare för stora raser. Men kaninen är inte mogen för parning då utan man ska vänta tills de blir ca 6 månader för små raser, 7 månader för medelstora raser och 8 månader för stora. Bäst är att låta para honan innan hon blir ett år då de lätt blir för feta och får svårighet med dräktigheten. Man kan kontrollera ifall honan är villig genom att ta en titt på henne könsorgan. Är det rött istället för svagt rosa är det dags. Vid parningen släpper man i regel in honan till hanen.

Avelsprocessen

När dina kaniner har nått en mogen ålder är det dags att börja avla dem. Även om själva handlingen är över ganska snabbt är det viktigt att förstå mekaniken för att veta precis vad som händer och om allt har lyckats.

Kaninerna få behöver förutsättningar att lära känna varandra

Platsen är alltid viktig och med kaniner är detta särskilt sant. Se till att ta med kaninhonan till kaninhannens bur. Hankaniner är mycket territoriella. Om du sätter dem på en främmande plats kommer de att vilja hävda sin dominans. Om parningen kan ske i hans eget revir kommer kaninhannen att fokusera mer på uppgiften.

En snabb dans

Eftersom honkaniner inte behöver förlita sig på en brunstcykel är de i stort sett redo att para sig när som helst på året. Och när det gäller kaninhannar är de alltid redo. Var beredd på att kaninhannen nästan omedelbart kommer att bestiga kaninhonan.

Det kan vara en föregångare som luktar lite eller som omplacerar sig, men när kaninhannen väl känner sig bekväm kommer han att flytta sig runt till kaninhonans rygg och sätta sig på henne. Själva handlingen tar bara några få ögonblick, så var noga uppmärksam för att se till att det är gjort.

Dräktighetstid

Dräktighetstiden varar mellan 29 till 34 dagar. En vecka före den beräknade nedkomsten ska du göra rent och lägga in mycket strö och halm i buren och eventuellt ställa in en redlåda. Några dagar före , eller just innan, födseln börjar honan plocka hår från pälsen för att bygga ett bo av.

När det är dags

När honan ska föda är hon känslig och skall inte störas. Hon måste också hela tiden få tillgång till vatten. Efter födseln kan du försiktigt kontrollera boet och eventuellt ta bort döda ungar. Har hon inte lagt ungarna i boet måste du genast göra det, annars lär de frysa ihjäl (de föds nakna och blinda). Du kan vänta ett par dagar till nästa kontroll. Se då efter så att de är friska och välnärda. Ifall honan inte vill ta hand om dem eller inte byggt bo går det att hålla ungar vid liv i ett par dygn. Sedan måste en annan hona ta över, så låt gärna para flera honor samtidigt så du har en surrugat. Läs mer Saving Newly Kindled Rabbit Kits: by Peter Mauer och Feeding an Orphaned Litter.Ungarna växer fort och redan vid fyra dagars ålder börjar pälsen synas. Efter 9-10 dagar öppnar de ögonen och efter ännu en vecka börjar de göra utflykter. Först när de är 6-8 veckor kan man flytta ungarna från modern. Läs om Könsbestämning

Källa:
kanin-net.nu
https://northernnester.com/breeding-rabbits/