Kaninens nyfikenhet – Om Instinkten att utforska

Djur som kaniner är naturligt intressanta för oss människor men det är också intresserade av sin egen natur. När de stannat för länge i sin comfort zone börjar de ta sig utanför den.

Vill du att din kanin ska sitta i ditt knä?

Troligen vill den inte det lika mycket som dig. I soffan kanske han trycker på ditt ben i väntan på att du ska flytta på honom eller klappa honom. Kanske kommer han fram och sätter sig bredvid dig, låter dig klappa honom och flyr sedan.

Vill du spendera flera timmar med din kanin?

De flesta vill inte ha timmar av hållande. De flesta vill att du ska vara på golvet med dem. Din kanin kommer att göra det möjligt för dig att gosa och visa ömhet på golvet. Han trivs bäst där.

För att kommunicera med en kanin måste du först lägga dig ner. Den andra regeln är att lägga sig på marken. Golvet är den bästa platsen för att närma sig kaniner. Tillbringa tid med honom där han känner sig bekväm. Om han först undviker dig kan du bara sitta lugnt på golvet och undvika att närma dig eller plocka upp honom. Kaniner är av naturen oroliga och nyfikna. Nyfikenheten kommer så småningom att segra och din kanin kommer att närma sig dig.

Försök att kela ansikte mot ansikte. När han litar på dig kanske han låter dig lyfta upp honom. Skynda dig inte med den här starten. Kom ihåg att en kanin är ett bytesdjur och kan ta tid på sig att lita på dig. Första gången han nuddar eller putsar dig börjar tillitsprocessen och du är hedrad: Han pratar med dig som en kamratkanin skulle göra.

Det är enkelt att upptäcka en nyfiken kanin eftersom deras öron är framskjutna och deras hals är utsträckt. Naturligtvis kommer deras öron att vara framåt för att fånga upp varje smaklig bit information. Denna framåtlutande öronställning är känd som ”baseballmössa”. Det är som Sherlock Holmes’ (eller utredare Bunny’s) hatt.

Innan de kommer över för att inspektera sträcker de ut öronen åt båda hållen som en TV-antenn (med kaninöron) och svänger dem rakt fram för att få ett brett stereoblickfält. När kaniner är rädda använder de breda stereoöron, men de sträcker inte nacken framåt, och de kan luta kroppen åt sidan om de måste gå. Att ge en nyfiken kanin en bit av det som den är nyfiken på är ett artigt tillvägagångssätt. Något att lukta på, bita på eller kasta i luften. En nyfiken kanin vill delta i det du gör. Eller, när du städar en bur, för att dubbelkolla ditt arbete.

Nyfikna kaniner kommer ibland att ”periskopera” eller resa sig upp på bakbenen för att se sig omkring. Tyvärr är de bottentunga varelser som tenderar att falla baklänges. Skratta inte. Varje djur, eller människa för den delen, har sin egen personlighet. Vissa är sällskapliga och vill ha uppmärksamhet. Vissa är reserverade. Om en kanin är blyg måste du interagera med honom. Även om blyga kaniner kan bli mer sällskapliga ska du inte förvänta dig en personlighetsförändring.
Detta försiktiga beteende är mer typiskt och ”kaninliknande” än mytologins lekfulla kanin.

Älska framför allt din kanin. Oavsett färg, markeringar, öronriktning, vanor eller personlighet förtjänar alla vår kärlek och vårt sällskap. Var och en kommer att bidra till ditt liv på unika sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *