Kaninrasen Harlie – Allt om rasen Magpie Harlequin från Frankrike

Harlequin kaninen eller Magpie Harlequin, som ofta kallas ”Harlie”, har ett slående färgmönster. På svenska kommer vi att kalla den för harlekinkaninen eller harlekinen för enkelhetens skull.

På grund av sina trevliga personligheter är de kända för att vara fantastiska husdjur. Magpie Harlequins varierar i storlek från blygsam till gigantisk.

STORLEK OCH FÄRGMÖNSTER

En genomsnittlig vuxen hund väger mellan 2,7 och 3,6 kg (sex och åtta pund). Markeringarna är intrikata och karaktäriseras bäst som rutiga. De är alltid vita med ett stänk av färg, till exempel svart (den mest populära), choklad, blå eller lila. Magpie Harlequins färgmönster är högst unikt; halva huvudet är vitt medan den motsatta sidan har ett vitt öra. Resten av kroppen ska vara täckt av omväxlande vita band. Framfötterna på samma sida har samma färg som örat, medan bakfötterna har motsatt färg.

HARLEKINKANINENS HISTORIA


Det finns två typer av harlekinkaniner: japanska och magpie. Även om dessa två typer är nästan identiska på alla sätt och vis, skiljer de sig åt genom sina pälsfärger.

Vissa kaninfantaster tror inte att harlekinkaninen är en ras, utan snarare en färg som kaniner kan ha. American Rabbit Breeders Association (ARBA) och British Rabbit Council erkänner båda harlekinkaninen.


RASENS URSPRUNG

Harlekinkaninrasen dök ursprungligen upp i Frankrike omkring 1880. De utvecklades genom att para halvvilda sköldpadda holländska kaniner med riktigt vilda kaniner. De sågs för första gången i Paris 1887 och skickades kort därefter till England.
Harlequin dök ursprungligen upp i USA på 1920-talet. Den japanska kaninen var deras ursprungliga namn, men det upphörde snabbt under andra världskriget. Harlekinen användes som kött under andra världskriget.


HARLEKINKANIN EGENSKAPER


Harlekinkaninen är en unik ras med ett distinkt utseende. Trots sin popularitet som utställningskaniner är dessa kaniner lika populära som husdjur på grund av sitt milda temperament och sin bedårande look!
Harlequinkaniner får vanligtvis fem till sex ungar per kull. På grund av deras utseende kan dessa kaniner vara dyrare än andra kaninraser, särskilt om de är av utställningskvalitet


UTREDNING

Harlekinkaniner är en medelstor till stor ras som väger mellan 6,5 och 9,5 pund. Hona brukar vara tyngre än bock.
De har ett rundformat huvud och en kommersiell kroppstyp. Deras öron är medellånga och sitter upprätt på toppen av huvudet.
Uppfödare kan ha svårt att uppfylla färgmönsterstandarderna för utställningsringen eftersom de är så stränga. Förutom den grundläggande vanliga pälsen kan Magpie Harlequin även ha astrex- och rexpäls. Dessa kaniner är likaså väl muskulösa och välbyggda. Deras ben är medelstora och deras kroppar tenderar att vara hårda snarare än mustiga.

Majoriteten av Magpie Harlequins har hasselbruna ögon, men vissa har även bruna eller blå ögon. Deras fyra till fem tum långa öron kan stå rakt. En Magpie Harlequins vita fötter kan dyka upp vid enstaka tillfällen, vilket är en visningsbrist. Deras päls är silkeslen och tjock, ungefär en tum lång. Honorna av Magpie Harlequins är ungefär ett halvt kilo tyngre än sina hanar.

Päls Dessa kaniner har en tjock, kort päls med en silkeslen underpäls. Trots sin popularitet på grund av sin päls kräver denna ras inte mycket underhåll. Senare kommer vi att gå igenom grooming av din Harlequin mer ingående.


UTSEENDE

Harlekiner är kända för sina distinkta pälsfärger. Färgen på kaninen beror på om den är japansk eller magpie. Harlekinkaniner i Japan är vanligtvis orange med svarta, blå, chokladiga eller lila markeringar. Magpie Harlekinkaniner är vita snarare än orange och finns i svarta, blå, choklad eller lila färger.

Band, stänger eller en blandning av de två är de vanligaste kroppsmärkena. Dessa kaniner måste ha en tredelad frontalmodifikation för att uppfylla ARBA:s Standard of Perfection. Detta innebär att öronen måste ha olika färger, liksom ansiktet och att ansiktet måste alternera med öronen. Det är också en bra idé att alternera fötterna och öronen. Kaninens ansikte är uppdelat på mitten i färgnyans. Deras magar kan vara orange eller vita i färgen.

TEMPERAMENT

Harlekinen är en extrovert kanin som tycker om att gå på äventyr. De är nyfikna av naturen och kan vara ganska självständiga, nöjda med att göra sin egen sak, lukta och undersöka sin omgivning. De är kaninvärldens clowner, och de kommer definitivt att få dig att skratta samtidigt som de håller dig på tårna!

De är dock kärleksfulla och accepterar en beröring eller en ryggklippning från personer som de bryr sig om. De är avslappnade och har inget emot att vara i sällskap med andra. Du bör alltid respektera din kanins personliga utrymme, särskilt om de är nya i ditt hushåll. De kan försöka bita om de är oroliga eller rädda.


LIVSLÄNGD


I jämförelse med andra sällskapskaniner har Harlekinkaninen en mycket kort livslängd. Dessa kaniner överlever i genomsnitt bara i 5 till 8 år.

Källor:
https://animalcorner.org/rabbit-breeds/harlequin-rabbit/
https://livestockpedia.com/rabbits/magpie-harlequin/