Lejonhuvad kanin – En ras med en iögonfallande uteseende

Den lejonhuvade kaninen är en tilltalande och en överraskande trevlig följeslagare i vardagen! Det är en mycket sällskaplig och relativt ny ras. Lejonhuvade kaniner är underbara husdjur eftersom de är trevliga och fogliga, och de gillar all klappning och uppmärksamhet de kan få!


Lejonhuvade kaniner är omhändertagande mammor, som rycker hår från sina egna manar för att bygga bon som de tror är mest bekväma för sina ungar! När de vill fortplanta sig gör de det tydligt genom att gnugga sina hakor på allt inom räckhåll. De bär runt på hö i sina käkar, och när de presenteras för en hane, visar de upp en show av ”flirtande” och retande innan de går med på att para sig!

Dessa förtjusande kaniner kommer att behöva ditt sällskap och kommer att kräva frekvent och noggrann putsning, vilket de älskar som uppmärksamhet! Deras manar mattas inte som de flesta långhåriga raser, och eftersom resten av deras kroppsbehåring är kort är den härliga, livliga lejonhuvudkaninen otroligt lätt att ta hand om!

Temperament och beteende hos Lejonhuvade kaniner

Lionheadkaniner är intelligenta, snälla och livliga. De gillar att leka och att umgås med andra människor. Många bygger djupa band till sina ägare och gillar att bli klappade och kramade.

Vissa lejonhuvudkaniner är dock försiktiga mot människor. De biter vanligtvis inte, men om de inte gillar att bli hanterade kan de försöka klia dig. De flesta kaniner ogillar att bli upplyfta.

Det är bäst att hålla fler än en kanin för att tillgodose lejonhuvudets sociala krav. Kastrerade och kastrerade medlemmar av motsatt kön kan hållas tillsammans. Dessutom bygger vissa kaniner upp band med andra husdjur i huset, t.ex. lugna, välartade katter och hundar. Långsam och säker introduktion mellan djur (inklusive andra kaniner) är nödvändig för att garantera att de kan leva tillsammans på ett harmoniskt sätt.

Kaniner är bra husdjur eftersom de är lugna varelser som kräver daglig matning och rengöring. De behöver också dagligen övervakad lek och tid för socialisering utanför sin inhägnad. Dessutom bör de ha leksaker i och utanför sitt hägn för att hålla dem sysselsatta. Kaniner som inte får tillräckligt med mental och fysisk aktivitet kan bli störande och gnaga eller gräva på olämpliga ställen.

Lejonhuvudkaninens utseende

Lejonhuvade kaniner har en cobby-kropp och är relativt små, med en vikt på ungefär tre och ett halvt kilo.
Med undantag för den långa, praktfulla manen har de en medellång, rullande päls!

Lionheadkaniner känns nu igen i tre färger: vit, faluröd och harlekin. Men eftersom rasen fortfarande befinner sig i ett tidigt skede kan nya färger komma att övervägas för standardisering.
Benstommen är medelstark och benen bör också vara medellånga för att visa upp Lejonhuvade kaninens distinkta bröst och magnifika manke!

Både hanar och honor har en magnifik mane, som består av två till tre tum hår som omsluter hela huvudet.
Lejonhuvade kaninens manke faller som en frans mellan öronen, expanderar till en V-form i nacken och långa hårstrån sprider sig över kinderna och bröstet.

Öronen hos lejonhuvudkaniner är fullt pälsade men inte försedda, och de är mindre än tre tum långa.
Vita Lejonhuvade kaniner bör ha levande röda eller blå ögon, medan fawn- eller harlekinkaniner bör ha färgade ögon.

Lejonhuvudkaniner är en relativt ny art. Dessa charmiga minikaniner sägs ha utvecklats i Belgien från en schweizisk minirävkanin och en belgisk dvärgkanin, samt eventuellt en Jersey Woolie.

Lionheads, eller ”Tete de Lion” som de kallas i Frankrike, var tänkta att vara långhåriga dvärgkaniner, men Lionhead Rabbit’s manade typ visade sig vara mer populär, varför den tidigare idén övergavs.

Lejonhuvade kaniner föds främst upp i Frankrike och Storbritannien, och British Rabbit Council har nyligen godkänt dem som standard. Eftersom detta är en ny ras finns det fortfarande en del konstigheter att reda ut, och rasstandarderna är fortfarande mycket milda för att passa detta nya husdjur!

Ursprung och historia

Lionheadkaniner är ett relativt nytt tillskott på scenen och har bara blivit populära i USA under 1990-talet.
De har successivt vunnit i popularitet och är nu ett eftertraktat husdjur för personer som söker lite variation i sina liv.

Även om det exakta ursprunget för lejonhuvudkaniner är okänt, tror många att de skapades när en neandertalsdvärgkanin korsades med en schweizisk rävkanin i Belgien. Som ett resultat av genmutationen utvecklade kaninen en mane eller en lång pälsring runt huvudet. Som ett resultat av detta är företagets namn Lionhead.

När det gäller prestige kan vi gå till tävlingsvärlden och organisationer som American Rabbit Breeders Association (ARBA) och British Rabbit Council i Storbritannien (BRC). Under det senaste decenniet har båda organisationerna erkänt Lionheadkaninen.
Som ett resultat av detta kommer du att kunna tävla med en Lionheadkanin.

Lionhead kaniner: Vad äter och dricker de?

Kaniner är växtätare. Eftersom deras tänder hela tiden växer kräver ungar dessutom en kost som främjar naturligt tandslitage.

Varje dag ska du ge din lionhead en obegränsad mängd gräshö, till exempel timotejhö. Du kan antingen stapla hö i buren eller använda dig av en fodertratt. Se till att kaninen har tillgång till hö hela tiden.

Ge sallat, örter och morotstoppar samt en rad gröna bladgrönsaker. Andra frukter och grönsaker, till exempel morötter, bör serveras i mindre mängder. Lägg helt enkelt färska saker på golvet i hägnet eller i en liten skål.
Du kan mata dem en eller två gånger om dagen, men oätna färska måltider bör tas bort inom några timmar för att undvika att de förstörs. Rådgör med din veterinär om den optimala mängden och typen av mat som du ska ge din kanin.

Utfodra dessutom endast en liten mängd kaninpellets. För mycket pellets kan orsaka matsmältningsproblem samt fett. Så se till att prata med din veterinär om en utfodringsplan. I hägnet lägger du en dags mängd pellets i en liten keramisk skål. Efter 24 timmar ska du göra dig av med eventuella oätna pellets innan du serverar nästa dags tilldelning.

Se slutligen till att din kanin alltid har tillgång till rent vatten. Du kan använda en flaska eller ett keramiskt vattenfat.
Se bara till att flaskan ständigt är i funktion och att din kanin förstår hur den ska dricka ur den. Byt ut vattnet dagligen.