Så förstår du vad din kanin försöker säga med sitt kroppspråk

Vi vet alla hur irriterande det är att inte bli förstådd. Det innebär att många av oss måste tala kanin flytande. Människor som lever med en kanin är ofta omedvetna om vad deras husdjur försöker kommunicera. ”Vad menade min kanin med det?” är en ofta ställd fråga.

För att lära sig kanin måste man tänka som en kanin. Varför bytte hon just om till tre olika kläder innan hon gick till jobbet? ”, men du kan definitivt förstå varför kaniner gör som de gör. Tänk dig att kaniner kommer från en separat civilisation, med olika värderingar, mål, viktiga lärdomar och gester, så kommer du nära. Till skillnad från mänskliga kulturstudier har kaniner betydligt längre öron.

De ger inte villkorslös tillgivenhet och tillit, vilket är anledningen till att människor vill att kaniner ska vara som hundar. Låt mig säga det igen: Kaniner är varken hundar eller katter. Vi måste förstå deras önskemål och tankar! Faktum är att alla kaniner behöver respekt och tillgivenhet, vilket du lätt kan ge genom att bete dig som en kanin.

Det är viktigt att notera att inte alla tamkaninraser har uppåtriktade öron. Det liknar hur uppåtsträvande kaniner rör sina öron, även om konsekvenserna i allmänhet är mer subtila. Eftersom lopparnas förmåga att röra sina öron varierar kan det hända att de bara kan använda några av de öronsignaler som anges nedan. En lops beteende kan avslöja nästan lika mycket som en uppy eared rabbins beteende. Du kanske kan tänka dig att Lop är kanin med accent.

Vissa signalers beskrivningar kan tyckas vara likadana men har ändå ganska olika tolkningar. Arga, rädda och putsade kaniner kommer alla att återfå sina öron. Bakgrunden (dvs. nyligen inträffade händelser) och medföljande signaler hjälper nästan alltid till att klargöra frågan.

Det faktum att en kanin använder en viss gest eller position för att kommunicera med en annan innebär inte att den gör det med avsikt. Ibland är en cigarr bara en cigarr, som Sigmund Freud uttryckte det. Var aldrig rädd om någon av informationen nedan verkar svår att förstå. Trots detta är människor duktiga på att känna igen ickeverbala signaler. Det är något vi gör naturligt med varandra.

Så läser du av din kanins signaler via kroppspråk och ljud

Kaniner har ett eget komplicerat språk. De pratar med varandra och med människor genom att använda en mängd olika kroppspositioner och några få vokaliseringar. Din egen kanins personlighet och dialekt kan du bäst lära dig genom tålmodig observation. Att lära sig att ”läsa” din kanin och förstå hur de kommunicerar är en av glädjeämnena med att dela ditt hem med en kanin. Titta noga för att lära dig de fascinerande finesserna i ”kaninspråket”.

 • Öron – Öronen är som en kanins radar. De används för att ställa in sig på vad som händer runt omkring dem. Deras öron är både uttrycksfulla och nyfikna. Titta och se om du kan lista ut vad båda öronen framåt, båda öronen bakåt eller ett öra framåt och ett öra bakåt betyder. Tips: ”Något har fångat min uppmärksamhet.” ”Jag ger min radar en paus.” ”Något pågår som ännu inte kräver min fulla uppmärksamhet.”
 • Binky – (dansar och hoppar galet): Ett tecken på ren glädje och lycka!
 • Grymtning – Grymtningar är ofta arga reaktioner på ett mänskligt beteende eller mot en annan kanin och kan följas av klösande eller bitande. Kaniner grymtar när de känner sig hotade, eller för att visa sitt missnöje om de inte vill bli hanterade – betyder ”lämna mig ifred” – eller ”backa undan!”. Vissa kaniner visar sitt missnöje genom att grymta för att skydda det som är deras (bur, mat osv.) från en mänsklig hand eller en annan kanin, och ofta är detta omfattningen av deras ilska.
 • Ligger platt på marken med benen utspridda åt sidan eller bakom – avslappning, lycka.
 • Upp och ner med benen i luften – Din kanin gör detta endast när den är helt lycklig, och ofta efter en rejäl binkning.
 • Tandklickning – Indikerar stor glädje och tillfredsställelse – betyder ”Jag är en lycklig kanin”. Tandklippning, som ofta beskrivs som likt en katts spinnande, inträffar när kaninen blir klappad/strykad eller när den är helt avslappnad och bekväm i sin omgivning.
 • Tandgnissling – Indikerar allvarlig smärta, obehag eller stress. Ofta är kroppsspråket vid tandgnissling att kaninen sitter ihopkrupen i ett hörn av ett rum eller en bur. Din kanin är sjuk och du måste omedelbart söka veterinärvård.
 • Dra ut hår; samla hö – Detta kan vara en dräktighet eller en falsk dräktighet. Vanligtvis kan bara okastrerade honor bygga ett bo och dra ut hår från bröstet och magen för att fodra boet. De kan till och med sluta äta, vilket kaniner gör dagen innan de föder.
 • Dunkande – Kaniner blir ofta missnöjda när du möblerar om i deras saker. De är vanemänniskor och när de har fått saker och ting på rätt sätt vill de att de ska förbli så, och de kan dunka i ilska.
 • Tutande – Mjuka, nästan ohörbara ljud är ett uppvaktningsbeteende. Honning åtföljs vanligtvis av cirklande.
 • Cirkling – Cirkling Är också ett uppvaktningsbeteende. Kan användas för att få uppmärksamhet från mänskliga följeslagare.
 • Uppstigning – indikerar att kaninen är hormonell och att det är dags för kastrering. (Se tutande och cirklande.) För modifierade kaniner säger detta beteende ”Jag är den dominanta kaninen och glöm inte bort det”.
 • Sprutning – Hanar som inte är kastrerade markerar kaninhonor på detta sätt samt sitt revir. Honorna sprutar också.
 • Territoriell avföring – Avföring som inte ligger i en hög utan är utspridd är tecken på att reviret tillhör kaninen. Detta sker ofta när man kommer in i en ny miljö. Om en annan kanin bor i samma hus kan detta alltid vara en olägenhet.
 • Kinnande – Deras haka innehåller doftkörtlar, så de gnuggar hakan på föremål för att visa att de tillhör dem. Samma sak som en katt som gnuggar pannan på människor och föremål.
 • Dunkande – Kaniner dunkar för att få uppmärksamhet, för att uttrycka missnöje, rädsla eller som en varning till andra vid något som ses eller hörs.
 • Näsan nös – Betyder flera saker på kaninsvenska: Det kan betyda olika saker för en kanin: ”Klappa mig nu” – eller ”Flytta dig ur vägen” – eller ”Var uppmärksam på mig”.
 • Flopping – Indikerar att kaninen är helt avslappnad och bekväm. Din kanin verkar ha fått en attack och faller plötsligt eller vänder sig om på sidan och blottar sin mage. Betyder ”livet är underbart”.
 • SvansviftningTro det eller ej, din kanin kan och vill vifta med svansen. Indikerar trots – ”Nej, jag vill inte gå till min bur!”. -eller- ”Du kan inte tvinga mig!” -eller- ”Du är inte min chef!” Titta noga så kommer du att se att din kanin ibland ”baklängespratar” – de tror bara att du inte märker det!
 • Tiggeri – Kaniner är särskilt dåliga på att tigga, särskilt om godis. Vem kan motstå de ögonen och den söta munnen? Akta dig för att ge godis eftersom överviktiga kaniner inte är lika friska som trimmade kaniner.
 • REM-sömn – Titta för att se – din kanins ögonlock rycker, öronen rycker och morrhåren vibrerar. Tänderna klickar. Han börjar falla åt sidan, rätar upp sig och slappnar sedan av igen. Du har en bekväm, glad kanin som glider iväg till kanindrömmarnas land!
 • Dansa – Din kanin rusar runt i rummet, slår på klackarna och gör 180 graders vändningar i luften. House Rabbit Handbook beskriver dans som en ”lekfull serie av sidoförskjutningar och språng i luften tillsammans med några huvudskakningar och kroppsrörelser”. Det här är en glad kanin som är nöjd och i ett bra sinnestillstånd.
 • Lek – Kaniner gillar att skjuta eller kasta föremål runt. De kan också springa galet runt i huset, hoppa upp och ner från soffan och bete sig som ett barn som fått för mycket socker.
 • Glada fötter – Bakfötterna är helt utsträckta bakom din kanin. Betyder att ”jag är avslappnad och bekväm men redo att röra mig på ett ögonblick”.
 • Fötter som cirkulerar – indikerar vanligtvis sexuellt beteende. Han/hon är förälskad.
 • Nipning – Som ett litet nyp kan nipning också betyda flera olika saker på kaninspråk. ”Jag vill ha din uppmärksamhet – NU!” -eller- ”Detta är en varning.” Nipning kan också användas i en putsande betydelse som i ”Jag gillar att du klappar mig så jag ska putsa dig”.
 • Slicka – Kaniner slickar för att få ömhet, inte för att få salt. Att slicka betyder ”Jag älskar dig, jag litar på dig”.
 • Lungning – Lungning kan förekomma när du sträcker dig in i din kanins bur för att städa, ge mat eller ta ut din kanin – ett tecken på ogillande. Kan vanligtvis avhjälpas genom att kaninen vänjer sig vid det som sker. Under tiden kan du lägga din hand på din kanins huvud för att lugna honom/henne medan du utför uppgiften.
 • Sniffning – Kan vara irriterad eller bara prata med dig. Vissa okastrerade honor sniffar högt när de hanteras.
 • Rör inte mina saker – Vissa kaniner gör uppror (och är inte särskilt angelägna om att visa dig det) när du möblerar om eller flyttar föremål i deras bur. De är vanemänniskor och när de har fått saker och ting på rätt sätt vill de att de ska förbli så.
 • Spänd kropp, upprätt svans, bakåtvända öronDet betyder ”se upp” – din kanin är på offensiven och är beredd att kasta sig ut och eventuellt bita.
 • Står på bakbenen – Kan vara på väg att kolla upp något. Används också för att tigga. Kaniner är värre än hundar när det gäller att tigga, särskilt om godis. Akta dig för att ge kaninen godis eftersom överviktiga kaniner inte är lika friska som trimmade kaniner.
 • Tredje inre ögonlocket syns i ögonvrånIndikerar skräck eller oro, ett tecken på stress.
 • Skrik – indikerar dödlig skräck eller olidlig smärta.

Källor

https://rabbitresource.org/care-and-health/behavior/how-to-speak-rabbit/
https://rabbit.org/interpreting-body-language-and-behavior/
https://www.houserabbitga.com/language-of-bunnies
http://language.rabbitspeak.com/