Sjukdomar hos kaniner – En djupdykning i olika tillstånd av nedsatt hälsa

Kaniner är en älskad del av många familjer som har glädjen att ta hand om dem. Men tyvärr är kaniner, precis som andra husdjur, utsatta för en rad olika problem och sjukdomar. Vissa sjukdomar är vanligare än andra och genom att vara insatt om dessa problem kan du kanske förebygga dem eller åtminstone lära dig att känna igen tecken och symtom snabbare för att få hjälp åt din kanin.

Denna information ska inte ersätta besök hos och råd från veterinär. Om du sker tecken på sjukdom hos ditt djur bör du alltid kontakta en utbildad veterinär för råd, och aldrig basera din beslut på något du läser på internet.

Översikt

Problem med kanintänder

Kaniner har 28 tänder för att mala maten. Till skillnad från hundar och katter utvecklas kaninens tänder kontinuerligt. Tänder som inte hålls trimmade (t.ex. hö och säkert trä) kan bli överväxta och hindra din kanin från att äta.

De bakre tänderna (kindtänderna) kan utvecklas och bilda en bro över tungan, vilket hindrar tuggning och sväljning. Överväxta tänder kan leda till att din kanin svälter.

Framtänderna (incisiverna) utvecklas och böjs in i kinderna eller andra områden i din kanins mun. Smärtsamt och kan leda till att din kanin tappar aptiten.

Trauma eller parodontal sjukdom kan orsaka abscessade tänder, vilket skadar din kanin. Dessa tänder måste dras ut för att förhindra att sjukdomen sprids i hela din kanins kropp.

Öroninflammation

Inflammationen orsakas av organismer som kommer in i innerörat via det eustachiska röret eller från den yttre hörselgången. Riskfaktorer är bl.a. infektioner i de övre luftvägarna, otitis externa, parasitinfektion i den yttre hörselgången eller neoplasi eller andra skador i den yttre hörselgången. Det tycks inte finnas någon ålders- eller könsrelaterad förskjutning, men vissa raser, t.ex. kaniner med skäpphår, har mycket högre incidens.

Diarré – så kallad ”Enteritis”

Äkta diarré är ovanligt hos kaniner. Detta är ett tillstånd då all avföring kommer ut i flytande form, luktar illa, syrligt. Det är vanligen ett mycket allvarligt sjukdomstillstånd och ska kontrolleras av din veterinär omedelbart. Vissa allvarliga magtarminfektioner som orsakar diarré kan leda till döden på mindre än 24 timmar. Avföringsprov kan göras i försök att identifera bakterier inblandade. ”Escherichia coli” av serotype 0~103 är vanlig orsak (Peeters et al., 1988) och ”Clostridium spiriforme” (Ross, 1984). Testet bör också inkludera parasiter som kan vara en orsak till diarré. En orsak kan vara plötslig växling från torrfoder till grönfoder. Visset eller besprutade grönsaker. Matsmältningsstörningar på grund av för fuktigt strö eller drag (särskilt ungdjur.) Diarré kan också vara en följd av nerkylning. Om det finns blod i avföringen är det ett allvarligt tecken!

Desinficera buren, foder och vattenskålar. Byt strö flera gånger om dagen. Ge inget grönfoder utan bara hö och ljummet kamomillte. Om diarrén håller i sig mer än två dagar måste veterinär kontaktas. ”Raspberry or bramble leaves have traditionally been used as an astringent and may be of use but the key feature is the reduction of protein to around 8%. When recovery starts small amounts of higher protein legume hay can be added but only at a later stage is higher protein content food such as pellets and alfalfa hay indicated.”

Kaninen då och då släpper ifrån sig mjuk flytande eller puddingliknande avföring. Samtidigt ses även normal formad avföring. Den mjuka avföringen ses ibland mest vid vissa tider på dygnet (ofta under natten), den kan ha en stark lukt och ansamlas i kaninens päls. Den lösa avföringen är egentligen blindtarmsavföringen som inte är välformade. Det finns flera orsaker till detta, men det klart vanligaste är brist på tillräcklig med fiber i fodret, samt fetma. Genom att utesluta pellets från dieten, och utfodra med hö av bra kvalitet, och fortsätta så i 1-3 månader, så kan man oftast lösa problemet.

Nedsatt magsäcksmotorik ”Trumsjuka”, GastroIntestinal Stasis

Ett vanligt problem hos kaniner är att rörelserna i mage och tarm plötsligt avstannar. Ibland kompliceras tillståndet av gasbildning i magsäck eller tarm. De uppsvullna organen trycker på andra organ och orsakar smärta. Ofta blir kaninens allmäntillstånd ganska snabbt nedsatt, och den slutar även att äta. Orsakerna är många. Orsaken till aptitlösheten kan vara olika sjukdomstillstånd eller att kaninen är stressad av ändringar i miljön. I andra fall stannar magens och tarmens rörelser upp ”spontant” på grund av att kaninen under lång tid har ätit en för fiberfattig och fettrik föda.

Det kan ta 4-6 veckor innan kaninen blir helt frisk. Ge en diet på gräshö, olika sorters grönsaker, en begränsad del pellets (hellst med minst 23% fiber). Foder med mycket stärkelse, socker eller fett bör undvikas.

Ge kaninen vätska, flytande föda (typ purré) och ”MiniFom”, en gas lösande medicin som är receptfri. Ge 0,3 mg två till tre gånger om dagen tills magen blir normal. En annan metod är att blöta upp 2-3 matskedar pellets i en halv kopp Kamomillte tills de är mjuka (det går bäst ifall vätskan är varm, men inte för hett för då förstörs viktiga ämnen). Blanda detta med någon purré till en mjuk pasta. Ges med en spruta i munnen. Vätskan och fibret i färska grönsaker är bra. Och ifall kaninen vägrar att äta pröva att ge små bitar av färska örter som mint, basilika, dill, fänkål, persilja. Håll de friskt doftande örterna under nosen på kaninen eller försiktigt stoppa den i sidan av munnen. Fänkål, Röllika och Vitlök sägs vara gasdrivande.

Hårbollar hos kaniner

En trichobezoar är det vetenskapliga ordet för en hårboll, även om kaniner kan få dem. Hårbollar hindrar din kanins mag-tarmsystem och förhindrar att maten tas upp. Hårbollar byggs upp i din kanins mage när den rengör sig själv och får i sig hår, vilket kanske orsakar en blockering.

Hårbollar kan undvikas genom att borsta din kanin regelbundet, ge den rent vatten i en skål och motionera den. Vissa individer erbjuder även sina kaniner enzymtabletter eller papaya för att hjälpa till med matsmältningen och hårnedbrytningen. Kirurgi är en sista utväg för en kanin med hårbollar.


Tumörer i kaninens äggstockar

Honkaniner får bröst-, livmoder- och äggstockscancer, och hankaniner utvecklar testikelcancer. Kastrering av sällskapskaniner rekommenderas för att undvika reproduktiva maligniteter. Om din kanin är steriliserad minskar risken för att den ska få bröstcancer avsevärt (och livmoder-, äggstocks- och testikelcancer är omöjliga om dessa delar avlägsnas). Fråga din veterinär om riskerna med att sterilisera och kastrera din kanin samt om den optimala åldern.

Myxomatos

Denna sjukdom är skapad i labratorium. Testades första gången 1938 och släpptes sedan i Australien 1950. Första året minskade antalt kaniner från 600 miljoner till 100 miljoner. Myxomatos kallas också för kanipest, då den kan slå ut hela beståndet av kaniner på kort tid. Sjukdomen sprids med blodsugande insekter.

Två till fem dagar efter smittan börjar ögonen rinna och huvudet det sväller upp, även området runt könsöppningen. Efter ytterligare någon dag slår det ut bulor, som brister och var rinner ut. Slutligen sprider sig svullnaden över hela kroppen varvid djuret magrar av, får andnöd och dör inom någon dag.

Sjuka djur kan ha svårt att dricka från vattenflaskor pga svullnader runt munnen så ställ fram en vattenskål. Tvätta försiktigt rent från var runt ögonen. Desinfecera buren och hålla myggen och loppor borta.

Vaccin finns.

Öronkvalster hos kanin

Kaniner har enorma öron, men de är oftast inte rena. Öronkvalster är spindeldjur som livnär sig på vaxet och oljan som produceras i kaninöron. De kliar, kliar och skakar din kanins huvud. Om de ignoreras kan öronkvalster orsaka sekundära infektioner som bakterie- och svampsjukdomar. Kaninöron med öronkvalster innehåller ofta stora mängder svart skorpigt material.

En infekterad kanin, eller våra händer om vi nyligen har hanterat en infekterad kanin och sedan klappat vår egen kanin utan att tvätta oss, kan orsaka öronkvalster. De är lätta att undvika och behandla. Din veterinär kan diagnostisera dem genom att titta på dem i ett mikroskop, men du kan ibland observera stora grupper som rör sig med blotta ögat.

Abscesser hos kaniner

Tandsjukdomar ger abscesser hos kaniner, även om de förekommer över hela kroppen. De kan upptäckas på organ och i huden hos kaniner, vilket gör behandlingen utmanande. Den typ av bakterier som ofta bor i abscesser försvårar behandlingen eftersom den inte behöver syre för att leva.

Din veterinär kan skriva ut antibiotika, abscessrensning och smärtstillande medicin till din kanin. Abscesser är farliga infektioner som kräver behandling eftersom de inte försvinner av sig själva

Snuva

Man skiljer på smittsam snuva och snuva som kaninen kan få genom retning från t ex damm eller kemikalier. Vitaminbrist och dålig skötsel sätter ner motståndskraften mot snuva hos kaninen. Båda typerna av snuva visar sig i rinnande nos och nysningar. Vid smittsam snuva påverkas djurets allmäntillstånd med håglöshet, dålig aptit och glanslös päls. Kaninen håller sig inte ren från snuvan och putsar sig överhuvudtaget inte. Först och främst ska djuret hållas torrt men inte överdrivet varmt. Tillskott av vitaminpreparat ges, finns i zoohandeln eller Äppelcidervinärer. Var noga med att drag inte uppstår och låt kaninen få lugn och ro. Var uppmärksam på om djuret förändrar sitt beteende, om det skulle vara till det sämre måste veterinär kontaktas för eventuell vidare vård.

Ileus hos kanin

Hos kaniner är paralytisk ileus en vanlig matsmältningssjukdom. Den kallas också gastrointestinal stasis och kännetecknas av minskad tarmperistaltik eller förlamning av tarmrörelser. En av orsakerna till detta kan vara förekomsten av ett fastnat främmande föremål (tyg, plast, hår osv.).

Ileus inträffar när tarmens regelbundna peristaltik pausar. Vid ileus flödar inte maten genom din kanins system, vilket orsakar flatulens och bristande aptit. Obehandlad ileus kan orsaka döden hos kaniner inom 48-72 timmar. Injicera grön grönsaksbabymat och vatten omgående, och uppsök sedan din veterinär för medicinering och eventuell vätsketillförsel.

Bumblefoot (ulcerative pododermatitis)

Överviktiga kaniner, kaniner som inte motionerar, kaniner som går på ett grovt underlag och kaniner som föredrar att sitta i sina smutsiga kattlådor eller ströbäddar är alla mottagliga för humlefot. Det kallas pododermatit och behandlas med antibiotika, smärtstillande medicin, en ny rutin för rengöring av buren, foderbyten och bandage. Om din kanin har humelfot kan den halta eller vägra att gå.

Video – Den här videon lyfter fram några vanliga sjukdomar hos kaniner

Djupdykning i olika sjukdomstillstånd som kan uppstå hos kaniner

Benbrott

Kaninen kan få benbrott ifall den faller från din arm, från buren eller fastnar med ett ben i t ex höhäcken, blir klämd i en dörr eller blivit trampad. Kaninen försöker dölja det brutna benet och sitter orörlig och kurar ihop sig i ett hörn, man ser lätt smärtan i kaninens ögon. Det kan i bland vara svårt att se ett benbrott. Endast en veterinär kan avgöra vad som skall göras.

Coccidios

Små encelliga djur, så kallade coccidier, som sätter sig i tarmen. Dessa parasiter är vanliga hos kaniner och mycket sällan ger det upphov till sjukdom. Det är oftast ungar och ungdjur som drabbas. Smutsigt strö främjar coccider. Kaninen får uppblåst buk, diarré och ofta snabb kraftlöshet.

Kontakta veterinär

Encephalitazoon Cuniculi

Encephalitozoon cuniculi (E. cuniculi) är en mikrosporidial patogen hos däggdjur med världsomfattande spridning. E. cuniculi är en viktig orsak till neurologiska sjukdomar och njursjukdomar hos kaniner och kan även orsaka sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar.

Denna protozo kan smitta de flesta sällskapskaniner på ett dolt sätt och orsaka huvudskruvningar och kramper. Encephalitozoon cuniculi är en utmanande sjukdom som kan skada din kanin eller inte. Infekterar din kanin via urin (och immunsvaga människor) och lever fredligt i dem utan att skada dem. Om din kanin är sjuk eller stressad kan den här protozoen ”vakna upp” och skada inre organ och neurologisk vävnad, vilket ger kramper och huvudvridning. I vissa fall kommer kaninens huvudluttning och/eller kramper att försvinna med hjälp av terapi. Sjukdomen behandlas i allmänhet med fenbendazol, men de neurologiska symptomen kan vara dödliga för din kanin. Ileus inträffar när en kanin slutar äta och inte vill äta. Andra ileusläkemedel kan behövas utöver sprutmatning och vätsketillförsel.

Epilepsi

Vanligt förekommande hos Vita blåögda kaniner.

Förstoppning

Plötslig växling från grönfoder till torrfoder, för lite eller inget vatten (gäller särskilt digivande honor) och för lite motion. Kaninen äter inte, går omkring och skjuter rygg med uppblåst buk som smärtar vid beröring. Lite eller ingen avföring.

Vid lättare förstoppning räcker det oftast att det finns ljummet dricksvatten, vilket alltid ska finnas. Om djuret börjar äta igen ger man endiver och sallad samt saftiga morötter. Vid kraftigare förstoppning ges två gånger om dagen en tesked paraffin eller oliv-olja. Om magen inte har kommit i gång inom två dagar, måste veterinär anlitas. Byt ut ströet mot ofärgat hushållspapper, så ser du direkt hur mycket spillning som kommer. Vid riktig utfodring och ständig tillgång till vatten uppstår sällan förstoppning.

Hudproblem

Orsak till hudproblem är uttorning, oyra och svampinfektioner.

”Kaninförlamning”

Den här ”förlamningen” drabbar nästan uteslutande ungar under 4 månader och högdräktiga eller diande honor och det är inte klarlagt vad den kommer av. Vissa djur i en kull drabbas, vissa inte. Det kan hjälpa med antibiotika om man ger det i tid, men man vet inte om djuret skulle ha tillfrisknat även utan anbiotika.

Ingen vet vad ”förlamningen” är eller vad den beror på. Det finns heller inga bevis på att den smittar eftersom man inte har hittat någon infektion.

Kaninens tillstånd kan liknas den då ett djur nyligen har vaknat ur en narkos. Vissa kaniner har varit helt förlamade, andra har kunnat ha huvudet upprätt.

Kastrering

En del hanar kan bli aggressiva när de uppnår könsmognad. De kan bitas och spraya urin. Urinen har ofta en mycket stark och obehaglig lukt pga närvaron av hanligt könshormon. De kan börja angripa andra kaniner och orsaka allvarliga bitsår. Bästa lösningen är kastrering, dvs att operera bort testiklarna. Detta bör göras efter 5 mån ålder.

Den vanligaste dödsorsaken hos honor är cancer i livmodern och den kan förebyggas genom att kastrera mellan 6 mån och 2 års ålder. Kastrering innebär att man opererar bort kaninens livmoder och äggstockar. Ingreppet förebygger också bröstcancer senare i livet.

Kluven penis, Hypospadias

Genen som orsakar kluven penis är en sk X-länkad mutation, vilket innebär att det nedärvs på samma sätt som färgblinhdet (?). Anlaget gå vidare genom honor, inte hanar. Hanen med Kluven penis bör tas bort från aveln samt hans mor, eventuellt också honorna i samma kull. En hane utan problemet är INTE bärare av anlaget och kan inte föra det vidare.

Nedsatt aptit

Det finns en mängd tänkbara orsaker till varför en kanin tappar aptiten. Den vanligaste orsaken är att kaninen får foder som innehåller alltför lite fibrer och för mycket kalorier. Denna kombination kan leda till fetma, fettlever, dålig motorik i magtarmkanalen.

Ett annat vanligt problem som kan orsaka nedsatt aptit är tandbesvär. Överväxta kindtänder med skarpa kanter kan orsaka sår i tungan, och bölder vid en tandrot kan leda till att kaninen slutar äta pga smärta.

Mindre vanliga, men mycket allvarliga tillstånd som kan leda till upphörd aptit, kan vara livmoderinfektion, bölder, luftvägsinfektion, magtarminfektion, infektion i mellanörat, intag av giftiga produkter samt infektion i urinblåsa eller njurar. Upphörd aptit som inte går över på 48 timmar är alltid något Du bör kontakta Din veterinär. Kaniner utvecklar snabbt problem med levern om de går utan mat i långa perioder. Om levern drabbas kraftigt kanske det inte finns något sätt att vända utvecklingen. Tidig diagnos och behandling av upphörd aptit är bästa sättet att rädda kaninens liv.

Njursten

Kan orsakas av för mycket Kalcium i fodret och kan visas genom grumlig ljus urin och smärta när den kissar.

Pasteurellos

En stor andel kaniner bär på en bakterie kallad Pasteurella multocida i sina bihålor. Denna bakterie orsakar inte problem på kaniner med ett friskt immunförsvar. Under vissa stress situationer, som t ex dålig utfodring, hög omgivningstemperatur, dålig ventilation, trängsel, flytt etc så kan denna bakterie föröka sig snabbt och orsaka allvarlig sjukdom.

Bakterien kan orsaka infektioner i övre luftvägar, livmoder, hud, njurar, urinblåsa, tårkanaler, mellanöra och lungor. Uppsök veterinär om Du observerar flöde från ögon, näsa, vulva, eller om kaninen tappar aptiten, blir dämpad, får diarré, lutar huvudet åt ena sidan, tappar balansen eller får ansträngd andning. Prova aldrig själv att sätta in antibiotikabehandling utan veterinärkontakt. Din kanins magtarmkanal är ett mycket känsligt organ som beror av att normalt förekommande bakterier bryter ner födan. Om antibiotika sätts in utan eftertanke kan detta leda till döden for kaninen pga att antibiotikan dödar tarmens normala bakterier varefter dödliga bakterier tar över.

RVHD

Rabbit Viral Haemorragic Disease (även kallad ”kaningulsot”) är en mycket smittsam sjukdom som förekommer hos tama och vilda kaniner med hög dödlighet. Orsakas av ett virus som ger invärtes blödande lever och njurar. Dräktiga och digivande djur är mest känsliga, därefter andra vuxna djur. Unga kaniner under 2 månaders ålder är mest motståndskraftiga. Inkubationstiden är 24-72 timmar. Något som är vanligt är att man hittar kaniner döda utan att man sett något tecken på sjukdom inom kretsen. I mer utdragna fall kan man se andnöd, svullna ögonlock, bukandning, snabb puls. Ibland ses ett blodfärgat näsflöde. Dödligheten uppgår till 90%. Infekterade kaniner som återhämtat sig kan bära viruset i åtminstone 4 veckor. Vaccin finns.

Syfilis (i Stockholm)

Sjukdomen är inte så vanlig och kan inte smitta människor eller andra djur. Kaninerna smittas vid parning, eller av sin mamma vid födseln. En syfilissjuk kanin får blåsor runt könsorganet som övergår i skorpiga sår. Utan behandling leder sjukdomen till nedsatt fruktsamhet för både hanar och honor. Sjukdomen behandlas med injektioner med penicillin. Kaninerna brukar vara friska 14 dagar efter påbörjad behandling.

Sår på haserna

Dessa sår ses på den viktbärande delen av bakbenens baksidor. Såren kan uppstå av ett flertal anledningar, t ex dålig hårväxt på bakbenen; att kaninen ofta trummar med bakbenet då den blir uppskrämd; övervikt; dålig hygien i buren så att bakbenen utsätts for nedsmutsning med urin; för trång bur eller skavsår på grund av ojämnt burunderlag. Sår ses oftast på kaniner som bor i bur med nät-golv. Såren blir ofta djupa och infekterade och kräver därför ofta antibiotikabehandling och bandagering. Dessutom måste orsaken fastställas och korrigeras.

Värmeslag

Sol eller värme, som kaninen ej kunnat komma undan, ofta i avsaknad av vatten. Djuret andas häftigt med korta andetag så att hela kroppen vaggar. Om man inte flyttar kaninen till ett svalare ställe snabbt, dör den. Flytta över djuret tillett svalt ställe och ge det ljummet vatten. Kyl av huvudet genom att lägga våta trasor på och sedan över hela kroppen. Trasorna ska vara svala men inte iskalla. För att befrämja blodcirkulationen kan man ge en tesked kaffe till vuxet djur och en halv tesked till ungdjur.

Övervuxna tänder, Maloccusion

För långa framtänder orsakar oftast av en medfödd defekt. Andra orsaker kan vara slag mot tänderna, infektioner i tandrötterna, eller sjukdomar i kindtänderna.

Kaninens tänder växer kontinuerligt hela livet. Om framtänder eller kindtänder inte har rätt passform mot varandra så nöts de inte ner, vilket leder till överväxt. Övervuxna tänder kan orsaka muninfektioner, sår på läppar eller tunga, och oförmåga att plocka upp och äta mat. Tidiga tecken på tandproblem är svårighet att tugga och svälja ordentligt, ökad salivering, och att kaninen är blöt på bringan. Så småningom magrar kaninen av och slutar sedan att äta. Om ingenting görs kan kaninen svälta ihjäl.

Den vanligaste behandlingen vid övervuxna tänder är att klippa tänderna periodvis. Man bör inte använda klotänger för detta, eftersom tänderna då lätt går sönder med sprickor djupt ner under tandköttet, vilket i sin tur kan leda till infektioner. Din veterinär har specialinstrument som på säkrare vis kan skära av tänderna. Om kindtänderna är inblandade, eller om kaninen är nervös och rädd, så krävs att man söver kaninen för ingreppet.

En permanent lösning av övervuxna framtänder är att helt enkelt dra bort dessa tänder under allmän narkos. Kaninen kan äta helt normalt efteråt, och behöver inte längre åka iväg for att få tänderna klippta då och då. Om Din kanin har problem med tänderna kan Du diskutera igenom olika behandlingsmetoder med Din veterinär.

Du bör aldrig avla på en kanin med tandproblem, eftersom problemet ofta är ärftligt!

Ögoninflammation

Ögoninflammationer kan sätta sig så väl i ögonlocken som i bindhinnor och hornhinnan och vara förhållandevis ofarliga. De förorsakas ofta av dammigt hö, smuts (även ammoniakdoft), urin, allergi, drag, förkylning, infektion eller genom skador som bett eller att den kliat sig själv med långa smutsiga klor. Det inflammerade ögat rinner och hålls slutet. Bindhinnorna kan vara röda och uppsvullna. Pälsen runt ögat är ofta kletig. Veterinären skriver ut en lämplig ögonsalva. Han kan också ge exakt besked vilken typ av inflammation det rör sig om, så att du kan förebygga den framöver.

Hanar kan tydligen också få rinnande ögon pga för mycket manliga hormoner ifall de inte används i avel.

Öronskabb

Öronskabb leder till ansamling av ett brunt torrt material som kan fylla hela hörselgången. Underliggande vävnad är ofta mycket irriterad och sårig. I svåra fall kan dessa även ses på huvudet. Behandlingen kan utgöras av rengöring följt av örondroppar. Detta gör ofta mycket ont på kaninen så ett alternativ kan vara att behandla öronskabb med injektionsbehandling.

Obduktion

Börjar det dö flera kaniner och man befarar någon sjukdom så kan man obducera kaninen detta görs på Statens Vetrinärmedicinska Anstalt, Box 7073 75007 Uppsala. Kostnaden för en obduktion brukar variera mellan 500-1200kr beroende på hur omfattande den är.