Stor guide till 63 kaninraser – Hur många känner du till?

Kaniner finns i många olika raser med olika färger, storlekar, former och pälstyper. De subtila skillnaderna mellan raserna är främst av intresse för dem som ställer ut sina kaniner, medan den genomsnittlige ägaren främst fokuserar på storlek och pälstyp.

Kaninen har till skillnad från gnagare två par övre framtänder, den ena precis bakom den andra. Därför klassas de inte som gnagare utan Lagamorpha, som betyder ”djur av kaninlik form”.”

Tänk på att en kanin som köps från en djuraffär inte nödvändigtvis är renrasig; den kanske inte uppfyller de ideala rasstandarderna. Detta återspeglar dock inte på något sätt deras kvalitet som husdjur och bör inte avskräcka dig från att adoptera den kanin som du gillar.

Det finns idag minst 80 raser av lagomorphs fördelade i två familjer. Inhemska populationer finns på alla kontinenter förutom Australia och Antarktis. Lagomorphs klassades tom 1912 som gnagare, då man insåg att de båda grupperna är olika på flera sätt.

Dels är tänderna men också att deras penis innehåller inte ett ben, som hos gnagare och de äter sin blindtarmsavföring. Så lagomorphs och gnagare är inte mer släkt med varandra än andra däggdjur.

Kaniner kan variera i storlek, från de mindre dvärgraserna som väger mindre än 1 kg till vissa jätteraser som väger hela 9 kg eller mer. Pälsen kan variera i färg, från vitt till brunt, grått och svart. Pälsen varierar i konsistens och är allt från kort till lång. Observera att de raser med längre päls kräver daglig putsning, så de är lite mer tidskrävande än de kortare håriga raserna.

Lista med kaninraser

Alaska

Alaska är en ras av tamkanin som härstammar från Tyskland. Svarta kaniner har varit kända sedan 1700-talet men inte förrän 1907 blev det en ras. Tysken Max Fischer ställde då ut svarta kaniner med bestämd vikt och typ, och fick dem upptagna i tysk standard som blev den här rasen, Alaska. Svarta kaniner har varit kända sedan 1700. År 1907 ställde tysken Max Fischer ut kaniner med bestämd vikt och typ, som blev denna ras. 3 – 3,7 kg är en genomsnittliga vikten.


Angora

Angorakanin eller angora, äldre namn silkeshare, är en husdjursras av kanin med mycket lång snabbväxande päls. Den uppstod enligt vissa källor som en mutation av vanliga korthåriga kaniner redan på 1300-talet hos engelska munkar. Enligt andra källor härstammar rasen från staden Ankara (tidigare Angora) i Turkiet. Angorakanin avlas främst för ullproduktion, men även som sällskapsdjur. Rasen är känd sedan början av 1700-talet. Den är från början fransk och har uppstått genom mutation. Det är dock engelsmännen som gjort rasen till vad den är och bl a fått fram den vita färgen. Typiskt för rasen är den långa ständigt växande silkeslena ullen. Finns i alla färger utom Ljusblå, Ljusgrå, Rävröd och Sallander. Väger i regel minst 2,9 kg

Beige

Beige kanin är en sällsynt kaninras. Den har en tät, silkeslen päls som är ljust sandfärgad ända ner till skinnet, med en del skifferblå tickning och skuggning över hela kroppen. Färg en är ljusgul med duvblå slöja. Det är en erkänd ras av British Rabbit Council, men den är inte erkänd av American Rabbit Breeders Association.Färge

En holländsk ras, känd sedan 1950-talet. Togs fram av G.J Brinks från Rotterdam med hjälp av Gouwenaar-kaniner. Även sällsynt i Sverige. Har ljust gråblå hårspetsar. Går även över i gul mellanfärg, som skiner igenom den gråblå tonen. Väger ca 2,5 – 3,2 kg

Blue of Sint-Niklaas

Blue of Sint-Niklaas (nederländska: Sint-Niklase Blauwe) är en flamländsk kaninras. Den har avlats på sedan 1800-talet, nära staden Sint-Niklaas, för att tillgodose den lokala pälsindustrin. Blue of Sint-Niklaas är därmed en av världens äldsta pälskaniner. Blå beveren, också en pälskanin, är släkt med Blue of Sint-Niklaas och har avlats i samma område i Flandern, Waasland.

Belgisk hare

En smäcker kanin med lång kropp. Belgisk jätte Grå jättekanin känd som ras I Belgien sedan 1825. Nu i flera färger.

Kaninras med harliknande kroppsform. Härstammar från Belgien, 1875.
Färg: Viltröd, Vit och Tan
Vikt: ca 3 – 4 kg

Belgisk jätte

Den flamländska jätten kallas också ”kaninernas kung” på grund av sin storlek, livslängd och personlighet. Dessa jättekaniner kan nå en enorm storlek mycket snabbt. Vid sju eller åtta veckors ålder kan flamländska jättar redan väga fyra pund eller mer. En flamländsk kanin är en söt, älskvärd följeslagare som kan hållas inomhus och han smälter väl in i familjelivet. Grå jättekanin känd som ras I Belgien sedan 1825. Finns i flera färger.

Rasen härstammar från alltså Flandern i Belgien, känd sedan 1825. Belgisk Jätte är som framgår av namnet en jättekanin, den största rasen av tamkaniner, och det ligger ett långt avelsarbete bakom den typ och storlek som finns i dag. Ursprungsvikten var ca 4,5 kg, och sedan dess har rasen förbättras och i dag är vikter 7,0-9,0 kg inte ovanliga. Kroppen ska bäras högt ställd, vara långsträckt utan att verka smal. Öronen är kraftiga och minst 16 cm långa.Rasen kräver stora utrymmen.
Vanligt förekommande färger: Viltgrå, Mörkgrå, Viltsvart, Viltgul, Viltblå, Järngrå, Chinchilla, Rödbrun (madagaskar), Svart, Blå, Vit rödögd och Vit blåögd

Blå Beveren

Beveren är en av de största kaninraserna. Den har också funnits länge. De flesta tror att Beverenkaninen ursprungligen kommer från Beveren i Belgien, vilket är logiskt med tanke på namnet. År 1919 accepterade American Rabbit Breeders Association kaninrasen Beveren i Amerika.

Ursprungligen avlades denna kaninras för päls och kött. Med tiden märkte folk att den hade ett trevligt humör och kunde bli ett bra husdjur. De är också utmärkta utställningskaniner. De utställningspoäng de får delas ut främst utifrån huvudstorlek, päls, kroppsform och färg.

Beverenkaniner är nyfikna, energirika och fogliga. Deras päls är mjuk och glansig. Hanar av Beveren kan väga upp till 3,5 kilo, medan honkaniner kan väga upp till 3,5 kilo, medan honkaniner kan väga upp till 3,5 kilo. Ljusblå ras och ovanlig ras.

Blå Wiener

En österrikisk kaninras känd sedan 1894. Vikt: över 4.6 kg.
Färg: mörkblå, stålblå; får ej skifta i svart.

Rasen härstammar från Österrike och den är känd sedan 1895.
Mörkblå, stålblå; får ej skifta i svart. Blågrå ögon.
Väger ca 4.61 kg och ibland mer

Bourgogne

Har Nordarmerika som ursprungsland. Rasen är känd sedan 1910. Färg: röd, från gulröd till djupröd.

Har Nordamerika som ursprungsland. Rasen är känd sedan 1910.
Färg: röd, från gulröd till djupröd.
Vikt: 3,8 – 4,6 kg

Californian

Färg: vit med mörka öron, tassar, svans och nos.

Den kaliforniska kaninrasen, även känd som California white, blir alltmer populär bland kaninägare. Dessa kaniner är utmärkta som familjehusdjur och som utställningskaniner och är kända för sina mörka eller svarta markeringar som gör att de sticker ut från andra vita raser, samt för sitt underbara temperament. De är också lätta att sköta och kan leva lyckligt både inomhus och utomhus, oavsett väder.

Denna ras utvecklades i Kalifornien 1923 av uppfödaren George West. Han ville skapa en ras med tät päls men en ras som också hade det ”perfekta” köttet. Han avlade i fem år och skapade slutligen en liten, chinchillafärgad hane genom att korsa vanliga chinchillakaniner med en vit Himalayakanin.

Färg: vit med mörka öron, tassar, svans och nos. Den mörka färgteckningen skall vara skarpt avgränsade och är vanligen svart, men även andra färger förekommer. Djupt mörkröda ögon.
Vikt: över 4,0 kg

Deilenaar

En holländsk ras, känd sedan 1950-talet.

En holländsk ras, känd sedan 1950-talet.
Färg: Viltröd
Vikt: 2,5 – 3,2 kg.

Dvärghare

Den minsta rasen. Dvärgharen härstammar från England och kallas där Polish.

Den allra minsta rasen! Dvärgharen härstammar från England och kallas där Polish. Mr Georg Hedworth, Darlington visade på en utställning i Hull 1884 för första gången 17 Polishkaniner. De var vita.
Idealvikt: 0,7-1,3 kg. Färg: godkänd i samtliga i standardens godkända färger och teckningar.

Dvärgvädur / Holland Lop

Holländsk ras från 1960-talet mycket populär idag.

Ganska ny Holländsk ras från 1960-talet framtagen av Adrian de Kock, Tilburg, efter 12 års avelsarbete genom korsning mellan hona av Hermelinkanin och hane av Fransk vädur. Öronknutarna skall vara kraftiga och försedda med långa hår. Öronlängden skall enligt Nordisk Kaninstandard vara mellan 22 och 30 cm från spets till spets. Finns också i Fusch (uttalas [fux]) och Rex.


Godkänd i Standardens alla färger och teckningar
Vikt: 1,4-1,9 kg
Engelska namnet är Holland Lop

Engelsk Scheck / English Spot

Färg: grundfärgen vit med säregen teckning i olika färger, bl a svart, blått eller gult. Typiskt för rasen är teckningen.

English Spot Rabbit är en av de äldsta kaninraserna och härstammar från mitten av 1800-talet. De är medelstora kaniner och utvecklades ursprungligen som utställningskaniner och är kända för sina underbara markeringar som ger dem sitt namn. De är mjuka och tillgivna och kan vara ett underbart husdjur för många olika människor, även för förstagångsägare.

Ursprunget till kaninrasen English Spot är ganska okänt, men det finns några teorier. Vissa tror att de härstammar från den stora Lorrainese (numera känd som Giant Papillon), medan andra tror att de kommer från English Butterfly och/eller Checkered Giant.

Oavsett hur de började, kom den engelska spotten till Förenta staterna 1910. De accepterades av American Rabbit Breeders Association (ARBA) 12 år senare, och kort därefter bildades American English Spot Rabbit Club.

Ursprungslandet är England, och rasen är känd som avelsras sedan 1887. Den äldsta schecken. Har oftast en vikt mellan 2,5 – 3,5 kg i vuxen ålder. Grundfärgen är vit med säregen teckning i olika färger, bl a svart, blått eller rödbrun. Typiskt för rasen är teckningen. Engelska namnet är English Spot

Engelsk Vädur

En engelsk ras från 1875. Typisk för rasen är att den är en hobbyras, där stor vikt läggs vid öronens längd och bredd.

En engelsk ras från 1875. Typisk för rasen är att den är en hobbyras, där stor vikt läggs vid öronens längd och bredd och deras ställning. Godkänd i Standardens alla färger och teckningar
Vikt: över 4,0 kg

Fransk Vädur

Rasen har sitt ursprung i Frankrike och är känd sedan 1863. Typiskt för rasen är hängande öron. Rasen har sitt ursprung i Frankrike. Den är känd sedan 1863. Typiskt för rasen är hängande öron och kort satt kropp.

Godkänd i alla färger och teckningar.
Väger vanligvis över 5,0 kg

Fuchs

Uttalas [fux].

Under 1920-talet fanns både i Schweiz och Tyskland kaniner med en päls som liknade Fuchs som vi känner den i dag. Den togs upp i den Schweizska standarden 1925 under namnet Schweizer Fuchs ett namn som den fortfarande har. Till Norden kom Fuchs 1979, och i Sverige ställdes den ut 1981 för första gången. Färgade djur har på nospartiet, där hårlängden är kort, motsvarande färg som normalhårdkaninen.

”Gamla teckningar visar djur utan pannlugg och örontofsar men med mycket täckhår. De liknar Fuchs mer än Angora och därmed kan vi nog konstatera att Fuchs är en vildangora. Man har bevarat ursprunget och därmed finns inget långt hår på huvud, öron eller ben.” Färg: Alla färger utom Ljusblå, Ljusgrå, Rävröd och Sallander. Över 3 kg brukar en vuxen Fuchs väga

Gouwenaar

Gouwenaar föddes av en nederländsk duvuppfödare i Gouda. År 1920 köpte en duvuppfödare en kull Havannakanin med några blågrå djur. Han gömde dessa djur och fortsatte att föda upp dem under namnet Gouwenaar. År 1927 erkändes Gouwenaar som en kaninras.

Gouwenaars kommer från Havannakaninen och har varit kända som Gouwenaars i Nederländerna sedan 1927. De är idealiska husdjur och levererar solbränna med sin pastellliknande ljusblå päls.

Anses vara en Holländsk ras, från 1927. Sällsynt ras.
Färg: Ljus gråblå
Vikt: 2,5 – 3,2 kg.

Hermelin

Rasen är en dvärgras som först producerades i Nederländerna i början av 1900-talet. Därav att den även kallas för nederlänsk dvärg. De första dvärgkaninerna (ursprunget till våra hermeliner) framavlades i England i mitten av 1800-talet. Denna första dvärgkaninras kallades Polish och var en liten vit kanin med röda ögon.

Små polska kaniner föddes upp med mindre vildkaniner. Efter flera generationer blev resultatet en mycket liten tamkanin som finns i en mängd olika färger och mönster. Nederländska dvärgar importerades för första gången till Storbritannien 1948.

Det är en liten kanin som klarar sig med små utrymmen. Även om man inte har mer än en villatomt så går det att föda upp relativt många djur av denna ras. I Tyskland arbetade man vidare och utvecklade den typ vi har på Hermelinkanin i dag. Det var också Tyskarna som gav rasen namnet Hermelin.

Man eftersträvar att få djuren så små och kompakta som möjligt och med korta sammanställda öronen.
Färgen är vit med röda eller blå ögon. Kaniner av rasen väger i regel 0,8 – 1,3 kg. Rasen förekommer även i en mängd olika färger och teckningar. Finns i pälstyperna Normalpälsad, Rex, Fuchs (uttalas [fux]), Satin och Angora.

Holländsk kanin

Trots namnet kommer rasen ursprungligen från England. Den har varit erkänd som avelsras sedan 1880. Djur med denna teckning har dock omtalats redan på 1500-talet. Väger mellan 2,5 och 3,5 kg. Har en Grundfärg som är vit med teckning i olika färger, vanligen svart. Typisk för rasen är den säregna teckningen.

Hotot

En fransk ras känd sedan 1912. Färg: vit med svart teckning, runt ögonen. Typiskt för rasen är teckningen.

En fransk ras känd sedan 1912. Sällsynt i Sverige. Rasen är vit med svart teckning runt ögonen. Den har mörkbruna ögon. Vikten kan förväntas vara över 4 kg

Dvärg Hotot

Dvärghotot är en tamkaninras som kännetecknas av en helt vit päls, med undantag för en cirkel av en annan färg runt varje öga.

Den mycket större Blanc de Hotot producerades i början av 1900-talet i ett försök att producera en svartögd vit kanin för kött och päls. På den tiden uppskattades stora kaniner för deras kommersiella värde. Men på senare år gick stora kaniner ur tiden och folk började eftersträva dvärgraser.

Isabella

Herbert Nilsson, Landskrona tog fram rasen. Godkänd 1989.
En kanin med en gulbrun färg. 3 – 4 kg är dess vikt

Jamora

Ny ras!! Liten långhårig, japantecknad. En Jamora kan beskrivas som en ”japanfärgad mini-angora”, dvs. den har en svart-beige randig, lång päls, som måste klippas regelmässigt. Vikten är omkring 2 kilo. Jamora är en officiell ras i Tyskland sedan 1994 och godkänd i Sverige sedan 2002.

Japaner

Trots namnet har rasen Frankrike som ursprungsland. Den japanska kaninen härstammar från Frankringe och visades i Paris för första gången 1889. Rasen har en märklig färgfördelning. Kroppen och huvudet ska vara färgad i olika skikt.
Har en färg som är svart och Gul till Rödgul eller Blå och Gul till Rödgul. Även svart/ vit, blå/vit och brun/vit. Når en vikt som uppgår till 3 – 4 kg

Lejonhuvad kanin

Förmodas komma från Belgien. Liten kanin med lejonman! Finns två långhåringa varianter av rasen också samt Dvärgvädur.

Mer om den lejonhuvade kaninen

Lilla Chinchilla

Rasen är en mindre variant av Stora Chinchilla. Den har Frankrike som ursprungsland och är känd sedan 1913.

Rasen är en mindre variant av Chinchillan. Den har Frankrike som ursprungsland och är känd sedan 1913.
Färg: Chinchilla
Vikt: 2,5 – 3,2 kg

Lilla Egern

En tysk ras från 1912. Färg: ljust gråblå; påminner om cigarettrök. Typisk för rasen är färgen.

En tysk ras från 1912.
Färg: ljust gråblå; påminner om cigarettrök.
Vikt: 2,5 – 3,5 kg.

Lilla Havanna

En holländsk kaninras, känd som avelsras sedan 1899.
Enfärgat mörkbrun (påminner om mörk choklad)
Dess vikt är ca 2,5 – 3,5

Lilla Silver

Rasen, som är en mindre variant av Silverkaninen, har England som ursprungsland och är känd sedan 1630.
2,5 – 3,5 kg väger rasen. Överensstämmer med Stora Silver till färgen.

England: Argent
Färg: Blå, Brun, ”Creme”, ”de Champagne”
Väger ungefär 2,72 kg

Lilla Tysk Scheck

Rasen härstammar från Holland och i den Holländska standarden  upptogs rasen  1975. ”Kroppen är något långsträckt utan att verka smal och skall ha en reslig hållning, jämnt fördelare fylliga muskelpartier harminiskt byggd utan framträdande partier” säger Nordisk Kaninstandard. Teckningen på huvud består av fjärilen, ögonringarna, kindfläckarna och öronfärgen. Kroppens teckning består av ålstreck och sidorfläckar, som skall vara fria från varanda, symmetriskt fördelade, och tre till sju till antalet per sida.
Färg: Teckningen är godkänd i färgerna svart, blå, brun, rödbrun (madagascar) och isabella. Grundfärgen är vit på alla varianter.
Vikt: 3 – 3,7 kg

Lilla Tysk Vädur

Korsning mellan Fransk Vädur och Dvärgvädur.
Färg: Godkänd i Standardens alla färger och teckningar
Vikt: 3 – 3,7 kg

Belgien:
Vikt: 2,5 – 3,5 kg
England: Dwarf Lop
Finlans: Pienisaksanluppa
Tyskland: Deutsche Kleinwidder
USA: Mini Lop
Vikt: 2 -2,9 kg

Lilla Wiener

Rasen är känd sedan 1920 och kommer ursprungligen från Tyskland.
Färg: lodjursfärgad utan ljusa fläckar
Vikt: 2,5 – 3,5 kg

Frankrike: Lynx
Tyskland: Luxkaninchen

Lux

Lodjursfärgad utan ljusa fläckar.

Marburger Egern

Färg: Täckfärgen är en något ljusare egernfärg med en ljus brunaktig ton över hela kroppen. På kroppsdelar med kort päls (huvud, öron och ben) är den den bruna tonen kraftigast. Ögon gråblå. Sällsynt i Sverige.
Vikt: 2,5 – 3,2 kg Tyskland: Marburger Feh

Marburger Egern

Färg: helt svart, gnistrande.

Färg: Täckfärgen är en något ljusare egernfärg med en ljus brunaktig ton över hela kroppen. På kroppsdelar med kort päls (huvud, öron och ben) är den den bruna tonen kraftigast. Ögon gråblå. Sällsynt i Sverige.
Vikt: 2,5 – 3,2 kg

Tyskland: Marburger Feh

Mecklenburger Scheck

Manteltecknad.

Rasen kommer från Goldenbow, Tyskland. Rasen ställdes ut första gången 1980 och färgen var svart/vit.
Sällsynt i Sverige.
Färg: Teckningen finns i färger: svart, blå och rävröd. Grundfärgen är vit. Den är manteltecknad.
4,61 kg och mer.

Meissner Vädur

Silverfärgad vädur.

Silverfärgad vädur, framavlad genom korsning av Fransk Vädur och Lilla Silver. av tysken L. Reck från Meissen i Sachsen, Tyskland 1906. Godkänd i Belgien 1975 och i Sverige 1998.
Färg: Svart, Blå, Brun, Viltgul och Viltgrå. Mellan, Ljus och Mörk.
Vikt: över 4 kg

England: Meissner Lop
Vikt: 3,2 – 4 kg
Holland: Meissner hangoor
Vikt: 3,5 – 4,5 kg
Belgien:
Vikt: 3,5 – 5,5 kg

New Zealand Red

Rasen härstammar från Californien, USA där den erkändes 1907.


Färg: rävröd. Vikt: över 4 kg Finland: New Zealand Red

Holland: Rode Nieuw Zeelander
Tyskland: Rote Neuseeländer
USA: New Zealand Red

Orange

En svensk ras från 1965. Färg: intensivt rödgul.

En svensk ras från 1965. Kroppsformen är kort och kompakt.
2,5 – 3,5 kg.
Färg: intensivt rödgul

New Zealand White

Rasen härstammar från Californien, USA där den erkändes 1907.
Färgen är vit och vikten är ca 4,5 kg

Holland: Niew Zeelander Wit
USA: New Zealand White

Perle Egern

Färg: gråblå, med täckhår av skarpt avgränsade mörkblå hårspetsar. Vikt: 2,5 – 3,5 kg En tysk ras som kort efter första världskriget kom fram i fler länder, bl a Belgien och Frankrike. Heter Perlfeh i Tyskland

Rex

Rasen är en mutation beträffande pälstyp. Mutationen skedde 1919 I Frankrike, och 1924 blev Rexkaninen erkänd som ras. Typisk för rasen är den plyschliknande mycket täta pälsen.

Rex är en kaninart som har en plyschig päls som ofta beskrivs som sammetsliknande. Rasen har sitt ursprung i Frankrike 1919. Dess ursprung var en kull med vilda grå kaniner och har utvecklats under åren av fanskapare och pälsindustrin. Rexkaninen visades för första gången offentligt på Paris International Rabbit Show 1924 och har erkänts som en standardras i delar av Europa sedan 1925. Rexkaninen importerades för första gången till USA 1924 efter Paris International Rabbit Show av den amerikanske kaninpionjären John C. Fehr och hans partner Alfred Zimmerman.

Rexkaninen skiljer sig från andra raser genom en helt annan hårstruktur. Rasen uppstod genom en mutationen som skedde 1919 i Frankrike. 1924 blev Rexkaninen erkänd som ras. Rasen förekommer i många färger och storlekar. Typisk för rasen är den plyschliknande mycket täta pälsen. Håren skall ha en längd av 15-20 mm och stå lodrät.
Färg: Alla färger utom: Viltröd, Gulröd, Rävröd, Ljusblå, Gråblå, Ljus gråblå, Järngrå och Mörkgrå. Alla teckningar.
Vikt: över 2,5 kg

Rysk kanin

Även kallad Himalaya. Färg: vit med teckningar i andra färger, vanligen svart, på öron, nos, tassar och delar av benen. Teckningen skall vara  skarpt avgränsande. Typiskt för rasen är teckningen.

Även kallad Himalaya. En engelsk ras erkänd som avelsras sedan 1857.
Färg: vit med teckningar i andra färger, vanligen svart, på öron, nos, tassar och delar av benen. Teckningen skall vara skarpt avgränsande. 2,2 – 2,6 kg är dess vikt.

Rasens namn i olika länder:
England: Himalayan
Tyskland: Russen
Schweiz: Russen
USA: Himalayan

Sachsengold

En tysk ras som kom fram omkring 1925.

En tysk ras som kom fram omkring 1925. Erkänd som ras 1961.
Färg:ungefär som Bourgogne.
Väger 2,75 – 3,5 kg.

England: Thrianta
Holland: Thrianta
Tyskland: Sachengold

Sallander

Agouti chinchillakaniner och holländska thuringerkaniner avlades av en berömd kanindomare på 1970-talet i Holland, och det var då Sallanderkaninrasen skapades. Mer specifikt har rasen sina rötter i Salland-regionen i Nederländerna.

När rasen först utvecklades hade kitsarna ett slående utseende, eftersom deras päls såg ut som om den hade målats av en konstnär. På grund av sin vackra päls håller denna ras nu på att ta sig in i andra kaninraser, bland annat lejonhuvudkaninen och lop-raserna.

Färg: Grundfärgen är vit. Hela djuret är överdraget med en askgråslöja som är starkast framträdande på öron och nos, och som ur vissasynvinklar kan få en skiftning i mild brun färg. Öronen är mörkbruna.

Rasen kommer ifrån Holland.
Färg: Grundfärgen är vit. Hela djuret är överdraget med en askgrå slöja som är starkast framträdande på öron och nos, och som ur vissa synvinklar kan få en skiftning i mild brun färg. Färgen på buken är mörkare än slöjans färg och utbreder sig succesivt uppåt sidorna och bakdelen på djuret och kan vara ganska markerat.
Vikt: 3 – 4 kg

Satin

Denna ras har sitt ursprung i en kull i USA under 1930-talet har sedan dess blivit mycket populär tack vare den mjuka, glansiga satin päls. Erkänd som ras sedan 1960-talet. Pälsen är silkesliknande, glansfull.
Färg: Satin är godkänd i alla standardens färger, samt varianten elfenben. Elfenben är en vit albino, men på grund av pälsens struktur får håren en gulaktig ton som blir mest framträdande på partier med kort hårlag; huvud och tassar.
Väger 3,0 – 3,7 kg

Satinangora

Ny ras från Canada. Rasen tog till Sverige 1999 av Annette Gladh och upptogs i Standarden 2001. I USA kallas den för Satin Angora

Schwarzgrannen

Tysk ras. Vikt: 2,5-3,2 kg

Stora Chinchilla

Färg: liknar den äkta chinchillans (sydamerikansk gnagare) och är grå med flammande schatteringar av svart och vitt till svagt blå/vit.

Ras härstammar från Frankrike. Upphovsmannen var den franske ingenjören Dybowski, och visades första gången 1913. Den exporterades sedan till England och det var sedan där som den stora varianten av Chinchillan slutligen avlades fram.
Färg: liknar den äkta chinchillans (sydamerikansk gnagare) och är grå med flammande schatteringar av svart och vitt till svagt blå/vit. Vikt: över 4,6 kg

England: Chinchilla Giganta
Vikt: 3,8 – 5,4 kg
Tyskland: Grosschinchilla
USA: Chinchilla Giganta
Vikt: 5,4 – 7,5 kg

Stora Egern

En ljus gråblå/duvblå ras som tros komma från tre länder: England, Belgien och Holland. Sällsynt i Sverige.
Vikt: 4,61 kg och högre

Stora Havana

Enfärgad arun kanin. Sällsynt i Sverige.
En vikt som uppgår till 4,61 kg och högre

Stora Silver

Typiskt för rasen är stickelhår, dvs långa hår med vita spetsar, som bryter mot den övriga färgen och ger skinnet en silverlyster I Frankrike är rasen känd ända sedan 1730 (Argent Champange), i Tyskland förekommer den sedan 1910 (Tysk stor Silver).

Utseende:
ljus, mellan- och mörk. Den förekommer även i olika grundfärger. Förekommer även i andra färger, t ex gult och brunt. Typiskt för rasen är stickelhår, dvs långa hår med vita spetsar, som bryter mot den övriga färgen och ger skinnet en silverlyster.Vikt:
över 4.6 kg
England: Argenta de Champange
Finland: Suurihopea
Tyskland: Helle Grossilber, Deutche Grossilber
USA: Champagne D’Argent

Svensk pälskanin:

Rasen har framavlats i Sverige och är känd sedan 1930.
Färg: svart med jämnt fördelade vita hår, som ger gnistrande lyster.

Rasen standardiserades på 1920-talet och i utgångsmaterialet ingick den gamla svenska bondkaninen (Gotlandskanin). Pälskaninen förekommer endast i cirka 130 exemplar men räddningsaktioner pågår och antalet anses öka.
Färg: Svensk pälskanin är svart med jämnt fördelade vita täckhår.
Vikt: 3 – 3,7 kg

Stor Zobel

Färg: en blandning av bruna s k sepiafärgade nyanser från mycketmörka, nästan svarta till ljusa.

Tan

Rasens ursprungsland är England. Den är känd som avelsras sedan 1887.

Tan är en ganska vanlig svensk kaninras. Den uppkom i England på 1880-talet.[1] Den första Tankaninen uppstod av en slump. Den påträffades första gången hos Mr Cox i Brailsford som höll en samling kaniner ihop, bland annat Holländsk kanin och Lilla silver men även en rad korsningar som gick fritt tillsammans.

Färg:svart, blå, brun och egern med teckning i en kraftig rödbrun, lysande korkfärg.
Vikt: 2,5 – 3,2 kg. 

England: Tan
Finland: Tan
USA: Tan

Thyringer

En tysk ras, känd sedan 1895.

En tysk ras, känd sedan 1895.
Färg: grundfärgen är gulbrun, men blåsvarta hårspetsar gör att pälsen verkar överdragen med en blåsvart slöja. Kallas även madagaskar.
Vikt: 3 – 4 kg

Trönderkanin

En norsk ras, känd sedan början av 1900-talet. Färg: Glänsande svart med jämnt fördelade stickelhår, som inte får vara grupperade.

En norsk ras, känd sedan början av 1900-talet. Sällsynt i Sverige.
Färg: Glänsande svart med jämnt fördelade stickelhår, som inte får vara grupperade.
Vikt:över 4 kg

Tysk jättescheck

Rasen som är förädlad ur Tysk lantkanin är känd sedan 1897. Vikt: över 5,5 kg. Typiskt för rasen är reslig hållning, upprättstående öron och den särpräglade teckningen.

Rasen som är förädlad ur Tysk lantkanin är känd sedan 1897. Det är en tecknad ras och stort avseende färsts vid hur teckningarna ur symmetrisk synpunkt är placerade på djuret. Typiskt för rasen är reslig hållning, upprättstående öron och den särpräglade teckningen.
Färg: Vit grundfärg och teckning i Svart, Blå, Brun, Rödbrun (madagaskar) och Isabella
Vikt: över 6 kg

Holland: Groot Lotharinger
Tyskland: Deutsche Riesenschecke

Vit Lantkanin

En ursprungligen dansk ras, känd sedan början av 1900-talet.
Färg: vit med röda ögon. Rasen är albino, dvs djuren saknar pigment.

Dansk ras, känd sedan början av 1900-talet. Framtagen av J. Schiott.
Färg: vit med röda ögon. Rasen är albino, dvs djuren saknar pigment.
Väger från 3,8 – 4,6 kg

Wiener

En österrikisk ras liksom Blå Wiener men känd först 1907.
Färg: vit med blå ögon.

En österrikisk ras liksom Blå Wiener men känd först 1907. Kroppsformen påminner mycket om Vit Lantkanin.
Färg: Vit, Viltgrå, Mörkgrå och Svart
Vikten är över 4,0 kg

England: Viennas
Schweiz: Weisswiener

White

Rasen är engelsk och visades första gången runt 1920.
Färg: svart med vita stickelhår; skinnet påminner om silverrävsskinn. Typiskt för rasen är de svarta skinnen med vita stickelhår och buk.
Genomsnittlig vikt är 3 – 4 kg.

England: Fox

Zobel

En tysk ras, erkänd som avelsras sedan 1924. Djur av denna ras har kort, satt kropp.
Färg: en blandning av bruna s k sepiafärgade nyanser från mycket mörka, nästan svarta till ljusa. Typisk för rasen är färgen och teckningen.
Vikt: 2,5 – 3,5 kg.  

Örestadskanin:

En svensk ras, känd sedan 1972. Vikt: 2,5 – 3,2. Färg: vit.